Днес министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се срещна с представители на Националната лозаро-винарска камара и  бранша в МЗП.

На срещата бе обсъдена предстоящата реформа в лозаро-винарския сектор на ЕС.

Това съобщава Пресцентърът на министерството.

Министър Кабил подчерта голямото значение на националните финансови пакети, които ще позволят на държавите - членки да приспособят мерките към специфичните нужди на всяка страна.

Основните приоритети са популяризиране в трети държави, преструктуриране на лозарски площи, беритба на гроздето в неузрял вид  и нови мерки за управление на кризите - например застраховане срещу природни бедствия.

От камарата представиха своята позиция по основните параметри на предложението на Европейската комисия за реформа на Общата организация на пазара на вино.

НЛВК подкрепя предложението на Комисията за премахване на неефективните пазарни мерки и пренасочването на средствата по тях към национални пакети.

 Тя подкрепя и предложението на ЕК за опростяване на системата за класификация на вината и въвеждането на две категории вина - с географско указание и без географско указание.

Националната лозаро-винарска камара е против исканата забраната за обогатяване със захароза.

От там считат, че решението за прилагането на системата за изкореняване би следвало да бъде оставено в компетентността на националните правителства.

Подкрепя се и предложението на Комисията за въвеждане на национални пакети от мерки, насочени към подобряване на адаптивността на сектора.

Камарата застава зад предложението системата от права на засаждане и забраната за ново засаждане да остане в сила до 2013 година при паралелно прилагане на програмата за изкореняване.

Браншовиците смятат, че това няма да бъде във вреда на българските производители, а напротив - чрез вече установената система за контрол и проследяване, ще им даде възможност да се възползват от мерките за преструктуриране и конверсия на лозовите насаждения.