При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. Мечката е хищник, въпреки че диетата й включва растителна храна, и едно бягане или движение би я провокирало да преследва бягащия обект. Бъдете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно, бавно отстъпете назад. Ако пък е на място, където тя не може да премине по - нататък, осигурете й място, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна. Това каза в интервю за БГНЕС експертът по фауна в Природен парк "Витоша" Никола Дойкин, а повод за срещата ни стана инцидентът край парка за танцуващи мечки в Белица, където жена беше ранена от мечка.

"Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум - един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят", съветва експертът. И добавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.

Снимка 478157

Източник: iStock

Дойкин обяснява, че зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това те имат силно развито обоняние и слух. "Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна", подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни да не хвърлят отпадъци и хранителни такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.

Никола Дойкин коментира и инцидента, при който жена беше ранена от мечка край парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му в тази ситуация няма правилно или грешно поведение и добавя, че една възрастна женска мечка може да достигне между 130 и 150 кг. По отношение на искането на кмета мечката да бъде отстреляна той каза, че в момента тече разписаната по закон процедура и ще се прецени дали да бъде удовлетворено искането на кмета или да се остави мечката да се оттегли. От думите на Дойкин става ясно, че в годините назад е било издавано разрешение за отстрел на мечки, но не може да предположи как ще се действа в този случай.

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин
Обновена

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин

Заради нападението, затварят Парка за танцуващи мечки

Независимо от решението обаче данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води показва, че популацията на мечките у нас е намаляваща. "Генофондът на мечките е доста добър, така че ако положим достатъчно грижи може да запазим стабилна популация и занапред да им се радваме", заяви той.

Припомняме, мечка нападна жена край парка, която излязла за гъби. Временно Парка за танцуващи мечки в Белица бе затворен. Същевременно кметът на града Сергей Ревански поиска мечката да бъде разстреляна.