Николай Цонев обяви програмата на министерството за увеличаване на доходите и социалните придобивки на военнослужещите, съобщи БНР.

Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков посетиха военните гарнизони в Казанлък и Стара Загора. 

"В моя мандат аз съм увеличил досега три пъти заплатата на военнослужещите. Заплатата на един кадрови войник беше 391 лв., в последствие ние увеличихме заплатата, тя стигна до 520 лв.", припомни министър Цонев.

"Сега, от 1-ви януари, тя ще стане 624 лв. - това е най-минималната заплата на войника, със задна дата. Вече съм подписал проекта за постановление, като увеличението от 1-ви януари ще бъде с 20% за сержантския и войнишкия състав и с 15% за офицерския състав", обясни още министърът на отбраната.

Сред социалните придобивки са безплатни квартири и детски градини за децата на военнослужещите. От продажбата на военни терени министерството ще строи или закупува жилища.

От септември до декември миналата година са обявени 88 търга за продажба на военни имоти, от март, след новите данъчни оценки, ще започне разпродажбата на терени в големите градове.

Министерството на отбраната е променило осем нормативни документи, свързани с утилизацията на стари боеприпаси. От 17 фирми, закупили тръжни документи за тази дейност, три са спечелили търговете.

Има докладна от ГЩ на БА за ново освобождаване на оръжие. За тяхната утилизация ще бъдат обявени нови търгове.