Няма нарушения в курорта Пампорово. Това установи при проверка вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя заяви, че туристическият бранш най-много е пострадал от пандемията и се надява у нас да имам ски сезон, но е от ключово значение той да бъде обезопасен. Николова коментира, че в момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто. По думите ѝ тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти.

Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината. Според нея браншът ще се възстановява минимум 2 години. По информация на бранша един от проблемите, който се очертава на пистите заради неработещите заведения, е липсата на тоалетни. Министърът коментира, че от 2 дни се работи по тази тема с ръководството на курорта за отстраняването му. Обсъждаме и възможността да сложим химически тоалетни, както и да се намери алтернативен подход в някои от обектите, които да бъдат отворени за такива цели, поясни вицепремиерът.

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

По думите ѝ спадът в бранша е над 70%

Относно възможността ресторантите да работят с по-дълго работно време на Нова година министърът обясни, че се следи ситуацията ежедневно и се обсъждат различни възможности, но най-важни са животът и здравето на хората. По време на проверките от бе придружена от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.