Браншът ще продължи да се подпомага и мерките за преодоляване на последиците от COVID-19 ще се запазят. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред част от Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Тя подчерта, че водещ приоритет сега е подготовката и реализирането на летен сезон 2021. По думите й трябва с общи усилия да се работи за рестарт в отрасъла и продължава политиката по откриване на представителства в чужди страни, които са приоритетни пазари за България.

Николова посочи, че се води активен диалог с компетентните институции, като това е един от начините да не се допускат фалити в отрасъла и да се постигне желаният рестарт на работата в сектора.

По информация на асоциацията в момента хотелският бизнес по морето е много заседнал и стартът на летния сезон ще е много труден. И поясниха, че между 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията. На дискусията бяха коментирани и въпросите за визията на курортите и липсата на квалифицирани кадри в отрасъла.

НОЩ да затвори хотелите изцяло и да плати сметката, бесни са хотелиерите

НОЩ да затвори хотелите изцяло и да плати сметката, бесни са хотелиерите

За пореден път властта си измива ръцете чрез мерки, с които нарушава закона

По-рано днес Йотова заяви, че иска развитието на туризма да залегне по-сериозно.

А вчера здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има локдаун за 10 дни.

Срещу мерките първи надигнаха глава БАЗ, СЗБ, БХРА и СМТ.