Въведените мерки ще доведат до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло. Това позиция изрази Сдружението за модерна търговия, което обединява някои от най-големите търговци на дребно в България.

СМТ предлага ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките.

Освен това, неясно как регламентираното ограничение от точно 300 кв. м., ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш. Ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м., те ще продължат да работят. В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика.

Днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има локдаун за 10 дни.

По-късно за News.bg председателят на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов даде коментар по темата. Той заяви, че или ще се затваря всичко, или нищо.

Не закъсня реакцията и на хотелиерите, които също изразиха своята позиция. Според тях властите си измиват ръцете чрез мерки.