Вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева предупреди, че парите ще се използват само по предназначение и никой не трябва да си прави илюзията, че може да надхитри ЕК.

Това съобщи по време на посещението си в Кърджали вицепремиерът Меглена Плугчиева, цитирана от БНР.

На следващото си заседание Министерски съвет ще обсъжда постановление за отпускане на средства за добросъвестни проекти, реализирани по финансовия меморандум ФАР 2005

Тя настоя да се ускори работата по изграждането на пътя Кърджали-Подкова, който се реализира по ОП „Транспорт" и е на стойност 32 млн. евро. Плугчиева поиска да бъдат съкратени сроковете и процедурата по реализацията му. Очакванията са до края на юни да бъде готов формулярът за кандидатстването по проекта.

Вицепремиерът Плугчиева препоръча ръководствата на НАПИ и екипа на кмета на община Кърджали Хасан Азис на среща помежду си да договорят конкретните срокове по осъществяването на проекта Кърджали-Подкова, след което датите да се публикуват в интернет, за да бъдат информирани гражданите за хода на работата.

По другия проект - за обходен път на Кърджали, реализиран също по ОП „Транспорт", Меглена Плугчиева препоръча до 20 април да се организира и проведе среща между кметската управа и ръководството на НАПИ. До 27 април се очаква доклад за състоянието на проекта.

Меглена Плугчиева се срещна с кметове и областни управители от Кърджали и Хасково, за да ги информира за промените, предприети за облекчаването на процеса по кандидатстване за средства по оперативните програми и да се запознае с проблемите на местната власт в региона в тази сфера.