Близките на изчезналия и обявен за общонационално издирване Петър Димитров от Попово ще изпратят писмо до президента на САЩ Барак Обама, с което призовават страната да се включи в издирването на момчето.
Това съобщи бащата на 22-годишния Петър на пресконференция в София.

Той припомни, че на 12 май 2010г. - деня на изчезването, момчето се е явило на интервю от 13.00ч. в посолството на САЩ за издаване на виза за студентска бригада.

Имал и уговорена среща с приятели в 14.30ч., които трябвало да го изчакат в съседно заведение пред посолството. На тази среща той не се явил и до момента е в неизвестност.

Според близките на Петър той въобще не е излизал от посолството на САЩ. Днес бащата отново е ходил в посолството, от където са му показали запис от охранителна камера.

Момчето се вижда само за няколко секунди, а кадърът е хванал няколко негови крачки вътре в сградата.

Бащата се е срещнал и с някои от другите кандидати за виза, които са били на интервю в същия ден в посолството и някои от тях са си спомнили как са го видели да влиза и в сградата, и в залата при комисията.

От всички присъстващи обаче никой не е видял Петър да излиза от сградата на посолството. От охраната са обяснили, че не всички камери са работели и не всички са правили записи. Някои от камерите са използвани само за наблюдение.

На влизане в сградата Петър оставил багажа си в колата на приятели - момиче и момче. Момчето се отдалечило да паркира автомобила, а момичето отишло да го изпрати до входа.

На влизане Петър установил, че е забравил телефона си в колата, но за да не се връща, момичето дало нейния телефон за всеки случай.

Според изискванията обаче преди интервюто телефонът трябвало да бъде изключен. Приятелите на Петър го чакали до 17:00 ч., но той така и не се появил на уговорената среща, посочи бащата.

Телефонът, с който е бил, е изключен от момента на влизането му в сградата. До днес все още близките нямат никаква връзка и информация за него.

Момчето имало в себе си 50-60 лева и банкова карта с 300-400 долара, които и до момента не са изтеглени.

На 13 май бащата на Петър - Владимир Димитров, сигнализира първо в РПУ-Попово, а след това и в 4-то РПУ-София за изчезването на сина си.

Ден по-късно Владимир Димитров е посетил 4-то РПУ-София, Посолството на САЩ, студентски общежития и навсякъде, където би могло да има сведения за сина му.

Петър Димитров е бил студент 2 години в Академията на МВР - София, Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението". По здравословни причини е взел решение да прекрати обучението си и да напусне Академията.
След това е учил в Техническия университет в София.

Момчето е високо над 180 см., силен физически, бил е отличен ученик и студент, подчертава бащата.

Владимир Димитров отхвърли версията за самоубийство, като изтъкна, че дори и да му е била отказана виза от посолството на САЩ, това не би могло да е причина да посегне на живота си.

Петър не е страдал от несподелена любов и бил психически уравновесен. Освен това е минавал психо-тестове в Академията на МВР при кандидатстването си.

На един от записите ясно се вижда жена, която също е била в сградата и вероятно тя е била последната, която е видяла изчезналия Петър.

Бащата на момчето е поискал съдействие от полицията, жената да бъде изидрена и разпитана.

Според адвокат Николай Колев полицията "е проспала т.нар. горещи следи". Освен това Колев е убеден, че полицията не работи, въпреки рейтинга на министър Цветанов.

Адвокатът подчерта, че иска съдействие както от българските разследващи органи, така и от американското посолство. Именно за това бащата ще се обърне за съдействие към американския президент.

Освен това близките на момчето са поискали среща с главния прокурор Борис Велчев, но все още не са получили отговор.

Никой от близките на Петър не може да си обясни какво се е случило, но според тях той изобщо не е излязъл от сградата на посолството, а ако е излязъл не е имал възможност да се обади.