Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности не само за хората, но и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън - бездомните и дворните. Най-често те са жертва на измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

"Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните," обяснява директорът на фондацията д-р Марина Иванова.

Тя обясни, че още при първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.

Наблюдават се три стадия на хипотермия:

Лека, при която телесната температура на едно куче е между 32 и 35 градуса;

Средна - между 28 и 32;

И тежка - под 28 градуса.

Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс.

При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, дишането става повърхностно, животното има неестествени движения и забавени рефлекси.

Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите, забавеното и повърхностно дишане, белодробен оток, намаляне на сърдечна дейност, понижаване на кръвното налягане и сърдечен арест, липса на рефлекси, разширени зеници, и дори кома.

Ветеринарните лекари на "Четири лапи" съветват и при най-малки съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение.

В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички.

Друг начин за затопляне е да се поставят бутилки с топла вода до тялото на животното. Те обаче не трябва да се допират директно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан - хавлия или кърпа.

Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, трябва да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар.

В клиниката на "Четири лапи" в столичния квартал "Банкя" са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия.

Специалистите на организацията съветват, ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

От "Четири лапи" обръщат внимание и на условията в някои от приютите в страната, в които животните са изложени на ниските температури и не получават адекватни медицински грижи.

"Повечето от тези приюти или не са регистрирани изобщо, или бяха регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на действащите разпоредби", категорична е д-р Иванова.

"Аз съм с куче" и пред парламента

"Аз съм с куче" и пред парламента

Протест срещу лошите условия в общинските приюти поиска отворени врати

По думите й там има системни нарушения, но агенцията все пак допуска дейността им да продължи. Така за пореден път пренебрегва задълженията си като контролен орган по Закона за защита на животните.

Над 11 000 души поискаха общинските концлагери за кучета да се закрият

Над 11 000 души поискаха общинските концлагери за кучета да се закрият

В приютите животните били измъчвани

Припомняме, че измъчването на животни, както и лошото и садистично отношение към тях от няколко години е част от Наказателния кодекс и се счита за наказуемо престъпление. Може да доведе до глоба до 5000 лв. и затвор до 5 години.