От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година, съобщи БНР. Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление. Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020-а година.

Хора, които през 2019-2020 година са подавали заявление за преизчисляване за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване сега. Това каза Любомира Язаджиева, директор "Пенсии" в осигурителния институт. Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца следващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, ще трябва документът да се подаде, но данните на НОИ сочат, че това е изгодно само в някои случаи, които работят на осигурителен доход, който надхвърля, поне с малко нивата на осигурителния доход, от който е изчислен техният индивидуален коефициент.

Изплащат пенсиите и добавките до 22 февруари

Изплащат пенсиите и добавките до 22 февруари

Малко под 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще започне да получава по висока пенсия. Това важи за тези, изчислени под минималния размер и приравнени като плащане на минималния. Ако вземем за пример основната пенсия за осигурителен стаж и възраст, чийто минимален размер нарасна на триста лева от началото на 2021 година и ако лицето примерно има размер на пенсията 250 лева и след преизчисляването той става да речем 255, той пак ще бъде изплащаният размер приравнен на триста. Същото важи и за пенсиите на тавана от 1400 лева.