Да бъде създаден орган, съставен от трите власти, който да провери записите между ексшефа на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според Панов е необходимо в този орган да има представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, тъй като в записите се споменават лица и от трите власти.

"Този орган, трябва да направи независимо разследване, тъй като в записите се споменават и членове на ВСС. Очевидно, какъвто и извод да направи Съветът, той ще бъде дискредитиран", убеден е шефът на ВКС. Според него, няма как да не се намеси президентът Росен Плевнелиев с идеята да се сформира комисия.

Панов допусна, че контрааргументът ще бъде, че няма законов текст за създаването на такъв орган, но моралът стои над този аргумент. Шефът на ВКС е готов да се срещне с президента Росен Плевнелиев и да изложи аргументите си.

Той подчерта, че ВСС е част от съдебната власт и разследванията му могат да бъдат по въпроси, свързани с магистратите. Премиерът Борисов, който също е замесен в записите, не е магистрат. Въпросът за независимостта на съдебната власт засягал и темата за търговия на влияние. Панов каза, че в последното интервю на Ченалова има данни за престъпление без да уточнява пред коя медия и кога е дадено то.

Шефът на ВКС изтъкна, че казусът със записите има много аспекти. Ако проверката им е само на ниво законни ли са или не записите, това не е същностна проверка, подчерта Панов. Именно същността на разговорите е главната тема, която вълнува обществото. "Не знам дали изложеното в записите е истина или не, но ако не бъде проверено, петното ще си остане изцяло за съдебната система, категоричен е той.

Той намира, че очевидно Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе. Трябва да се помисли за въпроса пред кой орган и как тя може да изложи това, което иска да изкаже, смята шефът на ВКС.