В 3 часа тази сутрин МВР е стартирало продължението на операция „Килърите".
В Самоков, Червен бряг и две хижи - „Веда" в Говедарци и „Мусала", са задържани четирима души, съпричастни с убийството на шуменския бизнесмен преди година Румен Рачев.

Той беше застрелян на 3 юли 2009г. около 12.30 ч. пред централния вход на многопрофилната болница в Шумен

Двама от арестуваните - Васко Кеца и Янко Попов -Туца, бяха задържани и преди време, когато МВР задържа петимата, обвинени за убийството на Юри Галев.

Вече може да се направи заключение за една добре, стройно и йерархично организирана престъпна група, която поема мокри поръчки и извършва поръчкови убийства на територията на страната
                 Цв. Цветанов

Тазу сутрин са закопчани още Райчо - задържан в хижа Мусала, която стопанисвал и Николай.

Министър Цветанов поясни на брифинг в София, че Райчо и Николай са стопанисвали хижа „Веда" в Говедарци и че в тази хижа, както и в „Мусала" са се укривали и са я ползвали двамата килъри, които са физическите извършители на убийството на Румен Рачев от Шумен.

Те - Георги Георгиев и Владимир Филев, са обявени за общодържавно издирване.

Преди убийството и няколко дни след убийството те са били в хижа „Веда" и са я ползвали, каза Цветанов. Доказано е, съобщи още той, че Васко Кеца и Туца са придвижвали двамата стрелци до хижата и от хижата в неизвестна посока.

Обитаван е още един адрес до Самоков. На двете места, където са пребивавали извършителите на убийството на Румен Рачев в момента работят експерти биолози от МВР, въпреки че е минало около година. Тези помещение не са често ползвани и това дава надежда, коментира Цветанов.

По думите му стремежът е събирането на доказателства да е по най-добрият начин. „Целта е да неутрализираме група, извършвала убийства на територията на страната", подчерта Цветанов и добави, че има оперативна информация че са извършени не само двете убийства - на Юри Галев и на Румен Рачев, а още две - три и че има оперативна информация за още няколко стрелби, плюс случаите Куката в Плевен и Джованито във Варна от 2005 година.

Цветанов и прокурор Петрова на брифинга в София
БГНЕС
За убийството на Румен Рачев Цветанов каза, че има свидетели и че извършителите са установени на база ДНК анализ.

Проблемът е, че след тяхното обявяване за общодържавно издирване те са в неизвестност, каза Цветанов и изтъкна, че за МВР е много важно доказването на съпричастността на Васко Кеца.

В резултат на днешната операция има повече светлина, има свидетелски показания има разпознаване, съобщи Цветанов.

По думите на Цветанов мотивът за убийството на Рачев е уреждане на финансови взаимоотношения.

В рамките на операцията са намерени боеприпаси, но оръжие не е открито.

Цветанов каза още, че Васко Кеца е бил на адреса на неговия шурей - полицаят по операция „Килърите" Тодор Тошев, който в момента е с постоянна мярка във връзка с осъществяване на лихварство на територията на Червен бряг.

„Предполагам, че те са организатори на всичко, което се е случило. Поръчката идва от друго място", коментира Цветанов.

Цветан Цветанов каза, че за него е важно, че случаят Килърите потвърждава първоначално изразеното мнение от правоохранителната система, заедно с прокуратурата, за случая Юри Галев.

Според Цветанов "вече може да се направи заключение за една добре, стройно и йерархично организирана престъпна група, която поема мокри поръчки и извършва поръчкови убийства на територията на страната".
За мен е много важно да докажем цялостната вина на всички участници в престъпната схема, подчерта министърът.

Запитан дали новите допълнителни доказателства ще издържат в съда, Цветанов каза : „Не знам как ще бъдат възприети от съда." Той добави, че естествено доказателства са водещите при вземане на решението, но е важно да се даде шанс на разследването в началната фаза.

Окръжният прокурор на Шумен Ани Петрова заяви, че със сигурност от четиримата задържани трима ще бъдат привлечени като обвиняеми за убийство по чл. 116 във връзка с член 115 и с чл. 20 ал. 4 от НК.
Предвижданото наказание е до 30 год. затвор.

Те ще бъдат за 72 часа в ареста с оглед обезпечаване на тяхното явяване пред съда и от съда ще бъде поискан постоянен арест, каза прокурорът и добави, че е възможно привличане на други обвиняеми.

 

В Силистра пък стартира специализираната полицейска операция „Каналджиите", която е свързана с извършването на престъпления, свързани с нелегален внос на моторни превозни средства от страните от ЕС.

При нея са задържани членовете на престъпна група, занимаваща се с нелегален внос на автомобили от ЕС, които са обект на застрахователни измами.

На територията на Силистра са арестувани седем души - И.Д. по прякор Заспалия и лидер на групата, В.С., Б.Б., К.М. - Краси Парцала и А.И, известен като Наско Бомбата, както и двама румънски граждани Л.М. на 39 г. и Т.Д. на 27 г.

Чужденците са от град Бузау и са били в Силистра за евентуална сделка с инкриминирани автомобили, съобщиха от МВР.

От там допълват, че в хода на акцията разследващите са стигнали до депата, в които се съхранявали и манипулирали автомобилите. Оказало се, че кореспонденцията, обменът на изображенията и данните на превозните средства се извършвали чрез електронна поща.

Престъпната схема на „бизнеса" била изключителна проста, изтъкват от МВР.

Изяснено е, че И.Д. контактувал с румънски граждани, търсещи и предлагащи скъпи лизингови автомобили, които са собственост на хора, изпаднали в невъзможност да ги изплащат.

Срещу минимална сума собствениците на превозните средства ги представяли за пререгистриране в България. След манипулиране на рамата и двигателя на автомобила и изготвянето на фалшивите документи, луксозното возило се обявява за откраднато в Румъния, като собственикът му получавал сумата по застрахователната стойност.

Пребоядисаните и манипулирани автомобили се регистрирали в КАТ-Разград на името на български граждани от ромски произход. Установени са регистрирани и препродадени луксозни автомобили от марките БМВ, Мерцедес, Ауди и др.

Задържаните членове на групата имали точно определени функции и роли в схемата. Заспалия бил шефът на групата. Той разпределял задачите и контактувал с румънските граждани. За периода 2004-2006 г. мъжът е осъждан във Франция и Унгария. Към момента срещу него се водят четири досъдебни производства в ОДМВР-Силистра.

В.С. извършвал манипулирането на рамите и двигателите на автомобилите. Б.Б. бил компютърният специалист в групата и изработвал част от фалшивите документи. К.М.

Краси Парцала осигурявал ромите, на чието име се регистрирали автомобилите. Той е и човекът, който поддържал връзка с хората, осигуряващи безпроблемното регистриране на превозните средства.

Наско Бомбата е бил „общият работник" на бандата - транспортирал автомобилите и изпълнявал всякаква възложена му работа.

При операцията са открити автомобили, върху които е извършена манипулация и които са обявени за откраднати. Намерено е „Мазерати Купе Камбиокорса", регистрирано през юли в КАТ-Русе.

Скъпото возило е обявено за откраднато през месец май в гр. Тиволи Италия. Разследващите са открили и „Фиат Пунто", на което е предстояло да бъде извършена манипулация по рамата. „Фиат"-ът се издирва от италианската полиция, след като е обявен за откраднат през юни месец. Автомобилът е поръчков модел, произведен през тази година.

От МВР съобщават още, че ръководителят на бандата си е купил апартамент в Банско, като за него заплатил с „Мерцедес МЛ320", с манипулирани номера на рама и двигател и регистриран в КАТ-Разград.