Столичният кмет Йорданка Фандъкова откри обновеното крило на 69-та ОДЗ „Жар птица" в столичния квартал „Хаджи Димитър".

„Да сте живи и здрави", пожела Фандъкова на деца и родители, събрали се на откриването.

60 лв. да бъде таксата за детските градини е предложението на СО.

Според нея новото крило се съчетава много добре със стария корпус на детската градина. То ще подслони една градинска и една яслена група.

Децата ще могат да спортуват в нов физкултурен салон. Вижда се, че средствата, които отделя общината и които плащат родителите отиват за нови детски градини и за нищо друго, категорична бе Фандъкова.

До края на годината предстои да бъде открита още една нова детска градина в „Люлин", а за 2010 г. в бюджета на общината са заложени средства за още нови сгради.
Поне 1900 места ще бъдат разкрити следващата година, обеща Фандъкова.

60 лв. ще бъде таксата за детските градини или поне такова е предложението на СО. Увеличението от 20 лв. за таксата за детски градини според столичния градоначалник е разумно.

Родители споделиха пред news.bg обаче, че не за всички групи ОДЗ „Жар птица" има нови катерушки и пързалки.

Новите съоръжения не могат да се използват от всички деца, защото всяка група разполага със собствен сектор за игра в двора на детската градина, като на тях ще играят само деца от новооткритите две групи.

Родителите се притесняват, че няма как да обяснят на децата, че трябва да си играят само в пясъчниците, а не да ползват катерушки и люлки.

На въпрос как ще коментира тази ситуация, Йорданка Фандъкова отговори: „Ние всички искаме всички деца да имат всичко". Тук условията са добри и учителите са много квалифицирани, допълни още Фандъкова, посочвайки, че учителите ще се справят с тази ситуация.

„И в живота не за всички има еднакви катерушки и пързалки", смята още Йорданка Фандъкова.
Хубаво е, че в тази детска градина все пак има двор, смята още столичният градоначалник.

Според нея част от увеличението на таксата за детските градини може да се използва за подобряване на условията в тях и за нови катерушки.

„Как на децата ще им се обясни, че в живота не всичко е справедливо и не за всички има катерушки", притеснява се Елка - родител на едно от децата в детската градина, които няма да могат да си играят на новите катерушки.

В обновените сектори за игра има освен нови пързалки и катерушки и нови настилки. Майката предполага, че може би ще бъде въведено редуване за игра на новите съоръжения.

Още 3 катерушки трябват, още 3 нови люлки, за да няма такова разделение между децата, обясни тя.

Относно увеличаването на таксата, тя се надява на по-добра и здравословна храна за децата. „Дано да бъде всичко за децата", надява се майката.