Въвеждането на документите за самоличност не е приумица на някакви чиновници, които искат да направят далавери за милиони. Това заяви вътрешният министър Михаил Миков по повод появилите се твърдения, че спечелилата обществената поръчка за новите документи фирма „Сименс" всъщност е оскъпила стойността на офертата с 20 млн. евро.

Въвеждането на биометрични данни в документите за самоличност е част от поетите от страната ни ангажименти към ЕС, припомни Миков.

Подмяната на документите за самоличност ще започне от следващата година, посочи вътрешният министър. Ние направихме максимално широка и прозрачна процедура за избор на изпълнител, изтъкна Михаил Миков.

Той посочи, че новият ротационен председател на ЕС Швеция вече отказва да признава настоящите ни документи за самоличност. Миков призна обаче, че по време на провеждане на търга за поръчката до него са достигали информации за определени бизнесинтереси. Той не пожела да конкретизира за какво става въпрос.

При провеждане на тръжната процедура не е определяна предварителна цена. Това допълни зам.-вътрешният министър Калин Славов. Втората фирма в конкурса „Принтек" е предложила с 3 млн. евро по-скъпа оферта. Славов бе категоричен, че България ще има една от най-ниските цени в ЕС на документите за самоличност.

Международен паспорт струва 40 лв., а лична карта - 20 лв. Тези цени обаче ще бъдат утвърдени от следващия кабинет. Калин Славов каза още, че през последните години „Сименс" е изработила документите за самоличност в Италия, Великобритания, Словения, Чехия, Швейцария, Германия и Босна и Херцеговина.