Жители на столичния квартал "Стрелбище" внесоха списък с 10 искания са внесли до кмета на София Йорданка Фандъкова. Едно от тях е да бъде наложена временна забрана за строителство в столицата, съобщи "Дневник".

Вносителите на документа са част от инициативния комитет "Помощ за Стрелбище", който се обяви против намерението за построяване на 150-метрова сграда в квартала на ъгъла между булевардите "България" и "Иван Гешов".

Фирмата инвеститор НИКМИ е получила имота от 4 декара през 2006 г. със замяна от Столичната община. Тогава теренът е бил предвиден за застрояване. Три години по-късно общината прие изменение на Общия устройствен план на града, според който парцелът на НИКМИ е за озеленяване и в него може да се построи кафене, църква или тоалетна. Строителната фирма обжалва изменението, като през 2016 г. Върховният административен съд отсъжда в нейна полза.

Главният архитект на София Здравко Здравков обаче отказва да изпълни решението на съда. Кметът на София, както и общински съветници от ГЕРБ и опозицията също се обявяват срещу планирания строеж.

Жители на столичен квартал отново срещу строежа на небостъргач

Жители на столичен квартал отново срещу строежа на небостъргач

В кв. "Стрелбище" трябва да се изгради 43-етажна сграда

"От 10-те искания най-важно е налагането на мораториум върху строителството в София", коментира общинският съветник от БСП Николай Николов, който е част от инициативния комитет. Искането е да не се одобряват инвестиционни намерения за високи сгради в жилищни квартали и промяна на устройствени планове за парцели, които са зелена площ. Николов обясни, че забраната трябва да бъде наложена, докато не се изясни казусът а с терена на НИКМИ и не се намери решение, както и докато не се изменят устройствените закони така, че да бъдат затворени вратичките, които позволяват високо строителство на неподходящи за това места.

Това не е първото искане за мораториум върху строителството в столицата.

През април Столичният общински съвет отхвърли предложението на инициативен комитет "За Зелен Младост", за провеждане на местен референдум от два въпроса, единият от които предлагаше именно налагането на временна забрана за строителство.

Тогава общински съветници и архитекти, сред които бе и Здравко Здравков, се обявиха против искането, защото би блокирало големи инвестиции в града, във време, в което бизнесът в имоти е подем, напомня "Дневник".