В Икономическия и социален съвет ще има и представители на организациите на пенсионерите и на организациите, които извършват благотворителна дейност. Това предвиждат промените в Закона за икономически и социален съвет, приети на първо четене от парламента със 115 гласа "за", 1 "против" и 10 "въздържали се".

Икономическият и социален съвет е консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие. Целта му е да осигури участието на широк кръг представители на гражданското общество в обществения и икономическия живот.

Досега съставът му беше от председател и 30 членове, които с промените се увеличават с двама. Те са разпределени в три групи. Първите две групи са от по 10 души - от представителните организации на работодателите и на организациите на работниците и служителите.

Представителите на организациите на пенсионерите и благотворителните организации ще бъдат включени в третата група на съвета. В нея има по един представител на организациите на селскостопанските производители, на производствените кооперации, на занаятчиите, на професионално-съсловни организации, на потребителите, на жените, на екологичните организации, на инвалидите. В третата група влизат и двама независими учени - специалисти по проблемите на икономическата и социалната политика.

Тъй като третата група е много разнообразна и не е възможно представяне на всички интереси в комисиите към съвета, се предлага да отпадне изискването за изграждането им на паритетен принцип, посочва в мотивите си Министерският съвет.

Председателят на парламента, президентът или Министерският съвет ще определят срок, в който съветът да се произнесе, предвиждат промените. Липсата на становище след изтичането на срока няма да е пречка за предприемане на действия по приемането на съответния акт.

Възможността да се определя срок за изготвяне на становище се дава с цел да не се блокира дейността на Народното събрание и на Министерския съвет, когато съответната процедура изисква консултиране с Икономическия и социален съвет, посочва вносителят. Бюджетът на съвета ще бъде част от бюджета на Народното събрание, предвиждат промените.