Под 2% от всички, които са взели участие в пробното преброяване, се определят с етническа група, различна от „българи", „турци" и „роми".

На този етап няма анализ колко от тези 1.8% се самоопределят като българомохамедани, гагаузи или пък африканци, посочи директорът на НСИ Мариана Коцева.

Припомняме, тези несъществуващи етноси попаднаха в електронната преброителна карта и предизвикаха скандал, както и няколко уволнения в статистическия институт.

Тогава от партия ВМРО, както и гагаузки и арменски организации се противопоставиха на предложените от експертите на НСИ възможни етнически групи като самоопределение на гражданите. ВМРО предупредиха, че такива действия представляват провокация и са една от стъпките, с които се цели раздробяване на българската нация и предизвикване на напрежение.

Такъв анализ е необходим, призна Коцева, но той ще може да бъде направен едва след като бъдат обобщени данните от официалната преброяване, което ще протече през следващата година

От НСИ изразиха надежда, че на преброителите няма да им са нужни хеликоптери, за да влязат и да се свършат работата в луксозните имоти, както правят в момента инспекторите на НАП.
Данъчните инспектори не могат обаче да свършат работата на преброителите, посочиха още от НСИ.

Преброителите няма да следят за имотното състояние на гражданите, нито за това какъв е произходът на имота.

В преброяването ще се даде възможност за избор „други", освен етническите групи „българи", „турци" и „роми".

60 лева глоба е предвидена в закона за гражданин, който откаже да се включи в пробното преброяване на населението и жилищния фонд. До този момент обаче не е прилагана нито веднъж.

Над 40 000 души ще бъдат ангажирани с преброяването на населението у нас в началото на следващата година. Те ще бъдат назначени на граждански договори, което означава, че ще им бъде заплатено за количество свършена работа.