Кибератаки от Швеция и Китай "нападнаха" електронната система за "Преброяване 2021". Редица граждани изпаднаха в ступор и заляха с жалби и оплаквания омбудсмана Диана Ковачева, която по-рано днес се обърна към председателите на Националния статистически институт с въпрос- Защо е-преброяването не е докрай електронно?

News.bg се свърза с пиара на института Любомир Блатски, който даде коментар по темата. Той обясни, че в момента системата за преброяване работи, но не на пълен капацитет, като уточни, че системата досега не е спирала, но е работила с доста ограничен достъп.

Блатски добави, че след повторното ограничаване на достъпа до електронната система, работата й е била възобновена вчера към 23:00 часа.

Досега са отчетени 3 хакерски атаки, като най-силната е била над 250 гигабита в секунда. За момента са известни само кибератаките от Швеция и Китай.

Шведски и китайски хакери атакуваха системата за преброяване

Шведски и китайски хакери атакуваха системата за преброяване

Очакваме се 70 процента от населението да се преброи електронно

Попитан дали в тази ситуация може да се говори за политически атаки, идващи отвън, Блатски каза, че не може да даде коментар. На въпрос дали ще бъде удължен срокът за преброяване Блатски отговори, че на този етап това не се обсъжда като вариант, тъй като остават още 8 дни.

Той съобщи, че вече 149 900 човека са се преброили. Това са данните към 7 сутринта, поясни той, като добави, че 93 500 души са се регистрирали досега.

След като стотици граждани са изразили недоумение защо трябва да идва преброител на място, за да им вземе кода от е-преброяване, Блатски разгърна мистерията като обясни, че ако лицата в едно жилище вече са се преброили по интернет, преброителят трябва да поиска УПК, генериран от системата за електронно преброяване, който да удостовери, че лицата в съответното жилище са същите. "Ако аз се преброя, но дам адрес в Пловдив, а живея в София, това би предизвикало объркване. Преброителят ще ме търси в Пловдив", обясни Блатски. Освен това преброителите ще броят и сградите.

НСИ пак спря достъпа до електронната система "Преброяване 2021"

НСИ пак спря достъпа до електронната система "Преброяване 2021"

Проблемът - хакерска атака

По-късно стана ясно, че комисията по дигитализация и информационни технологии е извикала председателя на Националния статистически институт.

Сергей Цветарски ще трябва да обясни защо още в самото начало гражданите имат проблеми да използват електронната система за преброяването.

Снимка 532279

Източник: БГНЕС