Българско гражданство няма да може да се взема срещу краткотрайни инвестиции, реши на първо четене правната комисия, съобщи "24 часа". Такова предложение в Закона за българското гражданство на Министерския съвет, прие днес единодушно с 18 гласа на първо четене парламентарната правна комисия.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради продажба на закупените ценни книжа, става ясно от мотивите за промени. В същото време обаче лицата, които кандидатстват на това основание, го получават по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство.

Правосъдното министерство успокоява ЕК за гражданството срещу инвестиции

Правосъдното министерство успокоява ЕК за гражданството срещу инвестиции

Вече са задействани промени в Закона за българското гражданство

Единодушно с 18 гласа "за" бе прието и друго от предложенията на кабинета в Закона за българското гражданство, с което всички граждани на Великобритания и Северна Иралндия, които са подали молби за придобиване на българско гражданство преди изтичането на преходния период за излизане на Острова от ЕС - 31.12.2020 г., ще се ползват с правата на гражданите от държавите в евросъюза у нас.