Министерският съвет внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство на 8 октомври 2019 г. Това напомнят от Министерството на правосъдието по повод настояването на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс да се обмисли постепенното премахване на българския режим за гражданство срещу инвестиции чрез отмяна на съответните разпоредби в контекста на текущите законодателни процедури за изменение на Закона за българското гражданство.

Правителството се съгласи да не се дава гражданство срещу инвестиции

Правителството се съгласи да не се дава гражданство срещу инвестиции

Често се оказва, че инвестицията не е налична поради продажба на закупените ценни книжа

От ведомството посочват, че с проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, които предвиждат отпадане на предвидените от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции, поясняват от правосъдното министерство.

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Това предвиждат мерките на Министерството на правосъдието

Припомняме, през 2018 г. бяха разкрити проблеми с предоставянето на българско гражданство. На 29 октомври 2018 г. представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

В началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че В три държави членки, сред които и България, се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от начина, по който се получава т. нар. "инвестиционно гражданство". Той съобщи и че се готви обвинителен акт по аферата в Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).