Вътрешният одит в малките общини не е реален. Няма подготвени кадри, които да извършват вътрешен финансов контрол.

Това са част от проблемите, посочени от заместник-финансовия министър Атанас Кънчев на конференция в КНСБ.

Въпреки критиките на Брюксел за пропуски при усвояването на евросредства, оказва се, че страната ни няма вътрешни одитори, които да проверяват проекти на общините.

Това призна заместник-финансовият министър Атанас Кънчев, цитиран от БНР.

„Вътрешният одит в общините за мен не е реален и не съществува, особено в малките общини. Да не говорим, че в някои общини дори нямат кого да назначат за вътрешен одитор," заяви Атанас Кънчев.

"В хода на изпълнението на съкращенията примерно, като че ли всеки министър в останалите ведомства и агенции предпочита да намали задължително изискваните бройки за звената за вътрешен одит," смята заместник-финансовият министър.

След приемането на закона за вътрешния одит, за да получат сертификат, одиторите трябва да издържат специален изпит. За последните 2 години обаче само 419 специалисти са получили сертификат.

„Ами как да го имаме като ние в общините не можем да назначим одитори, в министерствата няма достатъчно кандидати за одит. Одиторите не могат да покрият вече 2 години 4 изпита и да вземат успешно сертификата за вътрешния одит за публичния сектор," констатира Атанас Кънчев.

"А одита на средства от ЕС е сравнително нова дейност като изпълнение, защото все пак това е специфична материя в областта на средства от европейските общности," обясни Кънчев.

Според синдикатите са необходими законови гаранции за независимостта на вътрешните одитори.