Председателят на ПГ на европейската партия "Обединена Европа" Дачин Чолош похвали ДПС, че е положила усилия за свободата и прозрачността на медиите в България чрез внасянето на законопроект по темата.

Това заяви Чолош, който заедно с други представители на партията е в България, и проведоха среща с депутати от ДПС в парламента.

Той визира т.нар. медиен закон на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе приет миналата година и предвижда да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия.

Европейският парламент също ще сформира комисия, която да набележи мерки срещу създаването и разпространението на фалшифи новини. Когато се говори за свобода за изразяването, то трябва да се обърне внимание и на свободата на медиите, каза Чолош.

Той отбеляза още, че отстояваните ценности от страна на ДПС съвпадат с тези на ЕС и има добра връзка между дейността на ДПС и това, към което се стреми ЕС.

Чолош поиска да се продължават реформите в институциите, за да привлече чуждестранни инвеститори.

Обединена Европа посочи и приемането на т.нар. Зелен пакт от страна на Европа и поиска и България да предприеме мерки за законодателни промени в тази посока.

Преди това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че на срещата си с Чолош са го запознали и с тяхната програма за ускорено догонващо развитие и приоритетите им за чист въздух, вода и храна, обсъдили и "зеления пакет" на ЕС, който бил добра възможност за България - за бизнеса и за държавата.

‚Докато в ЕС говорят за зелен пакт, то в Народното събрание има вот на недоверие за провала на кабинета в политиката за околната среда. Това е резултат от 10-годишното немощно управление на ГЕРБ и липсата на реформа в сектора, както и в други сфери. Последните 2 години и половина ГЕРБ се отказаха от реформи и избраха популиско-националистическото управление. България няма време за губене", каза Карадайъ.