България ще продължи да бъде фактор за стабилността на региона.

Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в резиденция „Бояна".

Министър Тачева подчерта, че тези срещи са форма за диалог, създаден от самите министри и служат като дискусионна трибуна и са ясен политически знак за регионалното партньорство.

Задачата на срещата според министъра е да се откроят проблемите в борбата с престъпността и да се намери най-ефективният начин за противодействия, базирайки се на опита на всички страни от региона.

Важен момент в тази ефективност е укрепване на отношенията между съдебните и полицейските органи.

Според министър Тачева корупцията използва недостатъците на правната система, а престъпността вече е на наднационално ниво.

Това според нея налага необходимост от максимално разширяване на международната договорноправна база.

Министър Тачева заяви, че всички регионални инициативи са и според целите на ЕС.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков също открои като особено важно съдебното и полицейското сътрудничество в наказателния процес, както и усилията за сближаване на законодателствата на страните от региона.

„Свободата се лишава от смисъл, ако хората не могат да живеят в спокойна, сигурна и защитена среда", заяви Миков и допълни, че МВР е доказало стремежа да работи спрямо принципите на ЕС и да си сътрудничи с всички държави, тъй като активното сътрудничество, според него е най-ценен инструмент срещу престъпността.

Той изтъкна изключително цененото съдействие на Интерпол и Европол. С тяхно съдействие МВР многократно е пресичало дейността на организирани престъпни групи и то за тежки престъпления като трафик на наркотици, трафик на хора, износ на фалшиви банкноти, търговия с детска порнография и др.

„Тези успехи са доказателство за това, че политиката ни е правилна."

Заместник-главният прокурор Христо Манчев присъства на срещата вместо Борис Велчев.

Той изтъкна влязлата в сила от 2008 г. Конвенция за взаимопомощ по наказателни дела между страните членки на ЕС.

Създадените съвместни екипи за работа срещу престъпността я правят по-ефективна.

Той заяви, че България има значителен напредък по Закона за екстрадицията и Закона за европейската заповед за арест.