Министрите ще вземат формалното решение за подпомагане на близките на 17-те загинали, както и на пострадалите при тежката катастрофа край Ямбол на 28 май.

Те изявиха желание да направят това миналия четвъртък, когато възложиха на областния управител на Ямбол да предаде данните за жертвите в МТСП. Размерът на обезщетенията е същият като при други подобни инциденти.

На днешното заседание на кабинета ще бъде обсъдено изпращането на до 26 военнослужещи в Афганистан за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността. Те ще бъдат в състава на оперативна група за обучение и връзка. Целта на тази група е да се включи в обучението и подготовката на членовете на Афганистанската национална армия, съобщава БиТиВи.

На министъра на отбраната, Николай Цонев ще бъде възложено да купи нови 173 апартамента в София, Пловдив и Шумен, в които да бъдат настанени военнослужещи от трите гарнизона, живеещи на свободен наем. За последните два месеца това е четвъртото подобно решение.

Другите три се отнасят до покупката на 221 апартамента в Сливен, Карлово, Враца, Бургас, Варна и Велико Търново. С тях се изпълнява един от приоритетите в социалната политика на Министерството на отбраната и се гарантира повишаване на социалния статус на военнослужещите.