Вътрешният министър Младен Маринов инспектира предприетите мерки и организация на работа на ГКПП-"Кулата" преди очакваното интензифициране на трафика през пункта в следващите месеци.

Заради въведените гранични рестрикции, ГКПП-"Кулата" е вторият по натовареност граничен пункт, след ГКПП "Дунав мост-Видин". Към момента на денонощие на вход и изход преминават 2 400 тежкотоварни и около 700 леки автомобила.

Затова на мястото бяха обсъдени детайлите свързани с облекчаването на трафика и увеличаване на трасетата.

На място бе обсъдена и възможността в кратки срокове да заработи изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на ЗДвП. Такъв вече е инсталиран пилотно на ГКПП-"Калотина" и от 3 юни до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност 205 290 лв.

На граничния пункт "Кулата" работят и съвместни екипи за противодействие на контрабандата, в които са включени служители на ГДГП, Агенция "Митници" и на НАП.

На срещата присъстваха: главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" старши комисар Стефчо Банков, директорът на ГДГП гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на РДГП-Смолян ком. Стоян Мандаджиев и директорът на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Дойчин Дойчинов.