Обновяват над 460 км републикански пътища от II и III клас. Подобряването на пътната мрежа чрез изграждането на модерна и безопасна инфраструктура е приоритет на правителството. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев и допълни, че чрез тази мярка се цели да се намали броят на загиналите по пътищата.

Инж. Йовев обясни, че към момента се работи по завършването на магистралите "Хемус" и "Струма", а договорът за модернизация на пътя между ГКПП "Калотина" и Драгоман вече е подписан. Задвижени са и процедури за участъци от пътя между Видин и Ботевград.

Зам.-министърът увери, че въпреки че се рехабилитират главни пътища между големите градове на страната, не са забравени и по-малките населени места. Той информира, че са сключени договори за рехабилитация на 224 км второкласни и 239 км третокласни пътища. Освен това с над 200 млн. лв. от държавния бюджет се работи по подобряването на още 36 пътни обекта.

Инж. Йовев посочи още, че се предвиждат и интелигентни транспортни системи за управление на трафика, чрез които пътуващите ще могат да получават информация за пътната обстановка в реално време.

Той не пропусна да подчертае, че за да се намалят инцидентите на пътя, трябва да се работи и за промяна на поведението и мисленето на шофьорите.