От 7 до 10 януари 2008 г. ще се проведат обществените обсъждания на проектозаповедите за обявяване на защитени зони "Залив Ченгене скеле" и "Поморийско езеро", информира burgasinfo.

Двете зони са част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000" по Директивата за птиците и обхващат част от землищата на тези населени места.

Защитена зона "Поморийско езеро е с обща площ 9215,280 дка, от които 1.233 кв. км морска акватория. Разположена е в землищата на гр. Поморие и с. Ахелой.

Целта на обявяването и е опазване и поддържане на местообитанията на редки видове птици като малък корморан, розов и къдроглав пеликан, много видове чапли, лебеди, патици, дъждосвирцови, чайки и рибарки.

Защитена зона "Залив Ченгене скеле" е разположена в землищата на кв. Крайморие и с. Маринка, община Бургас и обхваща 1900.154 дка, от които има и морски пространства.

Бъдещата защитена зона е ценно местообитание на видове като малък корморан, къдроглав пеликан, бяла лопатарка, малък воден бик, тънкоклюн свирец, гривеста и речна рибарка и др.