Борисов:
Приветствам решението. Това е едно нормално решение, което можехме да вземем без кризисен щаб
                       Още...

Кризисно положение заради боклука на територията на София обяви Министерски съвет.
Новината съобщи пред журналисти лично премиерът.

Той каза, че се създава Национален кризисен щаб с председател областния управител на София Тодор Модев.
Очаква се щабът да организира и координира процеса по почистването на столицата, както и да извърши анализ на проблема, експертиза и да предложи мерки за по-трайно решаване на въпроса.

Щабът ще има правомощията да мобилизира техника и човешки ресурси, каза още Станишев и подчерта, че настоява необходимите действия да бъдат извършени максимално бързо.

Премиерът уточни, че Националният кризисен щаб ще трябва да изиска и да получи от МВР данни за транспортните средства, регистрирани като сметопочистваща техника и оператори, осъществяващи такава дейност .

Предвижда се обявяване на депото в Суходол в обект от национално значение без промяна в собствеността, съобщи още Станишев. 

Премиерът изтъкна, че кризата с боклука на София се възпроизвежда циклично и припомни оказваната от правителството и Министерството на околната среда и водите помощ за използването на сметището в Суходол, както и заделянето на конкретни суми за общини само и само да се съгласят да приемат софийските бали с боклук.
При разпределянето неотдавна на сумите за капиталови разходи на общините бяха отпуснати приоритетно 15 милиона лева на Силистра и 5 милиона лева на Харманли, припомни Станишев.

Столичани за боклука и кризисната ситуация:
                              ... 

Той отбеляза, че кризисната ситуация с боклука в София се е изострила през март, след прекратяването на концесионния договор и коментира, че ниските температури тогава са помогнали да се намали рискът за столичани.

Сега обаче заради затоплянето опасността е по-голяма и без качествена промяна в събирането на боклука се създава сериозна перспектива за истински рискове за околната среда и здравето на гражданите на София, поясни Станишев.

Заради затоплянето опасността е по-голяма и без качествена промяна в събирането на боклука се създава сериозна перспектива за истински рискове за околната среда и здравето на гражданите на София 
              С. Станишев

Премиерът посочи, че столична община събира значителни средства от гражданите за данък „смет".
Около 140 милиона лева е сумата, която се събира от софиянци и ефектът е виден", подчерта Станишев и добави, че от тази сума за почистване се изразходват 80 милиона лева.

Има много голяма разлика между това, което софиянци плащат, и продуктът, който им се предлага", коментира още премиерът.

Днешните събития стават, след като вчера бяха обобщени данните от проверката, поръчана от премиера Станишев.
Натоварените с нея министерства констатираха, че Столичната община извършва неадекватно дейностите по събирането, извозването и депонирането на битови отпадъци.
Аргументите са, че

  • липсва адекватно депо за депониране на отпадъците,
  • липсват адекватни технологии за разделно сметосъбиране, сметоизвозване и сметопреработване,
  • липсва цялостна стратегия за решаване на проблемите със сметосъбирането и сметоизвозването,
  • не се спазва Националната стратегия за управление на отпадъците (2009-2013 г.),
  • сключен е договор с концесионер, в който не са гарантирани интересите на концендента и на жителите на общината; по него се получава нискокачествена услуга срещу стотици милиони лева от публичните средства и т.н.

Припомняме, кметът на София Бойко Борисов прекрати посещението си в Москва и се върна заради намерението на правителството да обяви криза с боклука в столицата.