Най-тежко продължава да е положението с пожарите на остров Евбея. Извън контрол е големият пожар между селата Галацадес и Авгария, съобщи МВнР за ситуацията с пожарите в Гърция.

Има опасност огънят да достигне курортните селища Едипсос и Орей на северозападното крайбрежие на острова. Същевременно, отново се разпалват незагасени огнища край селата Гувес, Кастри и Асими. Продължават дейностите по възстановяване на електричеството в засегнатите от пожарите райони в северната част на острова.

Израел изпраща допълнителна помощ в борбата с огъня в Гърция

Израел изпраща допълнителна помощ в борбата с огъня в Гърция

Редица държави са отговорили на призива на Гърция за помощ

В Пелопонес отново е сериозна ситуацията край Гортиния и Аркадия. Повторно са се разгорели редица пожари край селата Капелица, Ливадаки, Тубици и Илия. Под контрол, макар и недогасен, е пожарът край Мегалополис, централен Пелопонес.

Към 12:00 ч. на 10 август 2021 г. обстановката в Атика продължава да се нормализира. По информация на посолството ни в Атина пътните артерии са отворени и трафикът се движи нормално. Електроподаването е възстановено, с изключение на северната част на областта, където пожарите нанесоха щети по електропреносната мрежа, което налага временни прекъсвания на тока.

Магистралата от Атина за България е отворена в двете посоки. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъда проследени на сайта на гръцката полиция.

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали българи.

Евакуират гръцкия остров Евия, пожарите заплашват жителите

Евакуират гръцкия остров Евия, пожарите заплашват жителите

Повече от 2000 души вече са евакуирани, а възрастните жители са прехвърлени на фериботи