Горските пожари продължават да настъпват през гръцкия остров Евия, жителите са принудени да бягат на безопасно място по море. Повече от 2000 души вече са евакуирани, а възрастните жители са прехвърлени на фериботи, съобщава БиБиСи.

Местните власти заявиха, че не е изпратена достатъчно помощ за гасене на пожарите, добавяйки, че части от острова вече са унищожени. Гърция преживява най-тежката си гореща вълна от 30 години, в която температурите се повишиха до 45 градуса.

Редица горски пожари удариха страната през последните дни. Смята се, че един пожар в северното предградие на Атина е угаснал.

Топлинни вълни като тази стават все по-вероятни и все по-екстремни поради предизвиканите от човека промени в климата.

На Евия, голям остров на север и изток от Атина, два пожарни фронта са унищожили хиляди хектари земя, заедно с редица къщи и стопанства. Пожарникарите се борят да спрат пожарите в редица села на острова.

Все повече хора се евакуират, включително възрастни хора, които са пренасяни до фериботи. Без да има признаци за потушаване на пожара, жителите и служителите призовават за повече помощ.

Джанис Конциас, кмет на община Истия в северната част на Евия, каза пред местните новини: "Вече е твърде късно, районът е унищожен". Той призова за повече помощ от самолети и хеликоптери с вода.

Но началникът на Гражданска защита Никос Хардалиас заяви, че самолетите са изправени пред редица трудности, включително лошата видимост, причинена от пожарите.

ЕС изпраща помощ на Гърция за борба с горските пожари

ЕС изпраща помощ на Гърция за борба с горските пожари

Северна Македония, Албания, Италия, Черна гора и Турция са засегнати от огнения ад

Някои хора дишат трудно, защото във въздуха има толкова много дим и пепел, коментира от Евия, Бетани Бел от БиБиСи.

"Вчера бяхме в едно от селата, което беше евакуирано и цялото място бе покрито с топка оранжев дим. Един сръбски турист, който чакаше ферибот, каза, че е като апокалиптичен филм. Хората имат чувството, че властите ги подвеждат и не помагат достатъчно, но правителството казва, че прави всичко възможно".

Редица държави са отговорили на призива на Гърция за помощ, включително Франция, Германия и Великобритания.

Късно в неделя премиерът Кириакос Мицотакис изрази "сърдечната си благодарност" към страните, изпратили помощ. "Благодарим ви, че застанахте до Гърция през тези трудни времена".

На други места в Гърция се смята, че пожарите в района на Пелопонес са стабилизирани, а пожарите в северното предградие на Атина са утихнали. "Ситуацията в Атика (която обхваща Атина) е по-добра, но се страхуваме от опасност от нови избухвания", каза Хардалиас.

Военни патрулират района на фона на опасенията, че огънят може да започне отново.

Над 1000 електрически стълба са повредени в огнения ад на Атика

Над 1000 електрически стълба са повредени в огнения ад на Атика

Последствията от пожара