В следващия мандат Меглена Кунева може би щеше да е след председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Това заяви бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, цитиран от БНР.
По думите му, други политически интереси показват, че ще бъде издигнат друг човек.

„Не знам защо качествените хора трябва да се разглеждат като опасност", коментира още Герджиков и допълни, че всички ние сме длъжници на Меглена Кунева, която е получила и европейско признание. Тя е доказала своите качества и потенциал, изтъкна Огнян Герджиков.

По отношение на надвърнатите земи на Симеон Сакскобургготски, Герджиков заяви, че това е юридически казус и не бива да се политизира. Въпросът е съдебен и не трябва да се пренася на плоскостта на политиката. Сакскобургготски не е заграбвал, а са му връщани тези земи както на всеки друг гражданин, подчерта също той.

Що се касае до Закона за културното наследство, Герджиков заяви, че е имало натиск и когато се е изработвал законът, той е бил съгласуван от всички първи държавни мъже - президент, премиер и т. н., които са дали своето одобрение.
"В нашето общество липсва същинската държавност и строгият контрол и от това се възползват ловки люде", за да натрупват богатства, коментира още той.

Всеки в себе си трябва да види дали има достатъчно потенциал за лидер на НДСВ. Като че ли двама души са изразили своята готовност. Огнян Герджиков допуска, че ще има още 1-2 имена.
Симеон Сакскобургготски няма никакво намерение да се връща на лидерската позиция, но той не е загубил интерес към страната ни.