При умишлени убийства или тежка телесна повреда, както и в случаите, когато извършителят е бил пиян, няма да може да се прилага процедурата по съкратено съдебно следствие.

Това е гласувано от депутатите като приеха окончателно промените в Наказателния кодекс.
Припомняме, тази поправка бе направена след като няколко пъти колеги на убитата варненска студентка Радостина Евтимова настояха за това.

С други промени, които бяха гласувани днес от депутатите се завишават и санкциите при купуване на гласове по време на избори.

Глобата при купуване на гласове вече ще е от 10 000 до 20 000 и пет години затвор.
От една до три години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева заплашва всеки, който си позволи чрез насилие, измама или заплашване да попречи на избирател да пусне вот, за избраната от него партия.

За организирането на купуването на гласове депутатите приеха, че наказанието ще бъде затвор до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Два пъти обаче депутатите отхвърлиха възможността да се използват СРС-та за разкриване на схеми за купуване на гласове.

Депутатите решиха още ако длъжностно лице използва и събира информация с разузнавателни средства незаконно, да бъде санкциониран с глоба до 5000 лева и от 1 до 5 години затвор. Законът предвижда до шест години лишаване от свобода за сводничество на непълнолетни.