В „Марица" в момента се правят огромни далавери, препродават се през различни компании електрически ток.

Това заяви столичният кмет Бойко Борисов, като по думите му това ще е огромна афера, която тепърва ще се разследва.

Той добави, че в основата на този случай стоят хора от БСП и даде да се разбере, че ГЕРБ правят собствено разследване по случая.

Във връзка с изказването на президента Първанов и коментарите му за назначаването на съветници на премиера в бордове на фирми (включително и в Марица, бел.ред.), Борисов заяви в ефира на БиТиВи, че напълно разбира желанието на премиера да има очи и уши в тях, но „се страхува, че в тройната коалиция явно са слепи и глухи".

Говорейки за предстоящите избори, Борисов беше категоричен, че ГЕРБ ще се явят самостоятелно, защото по думите му партията трябва да носи сама политическата отговорност.

Не искам да се включвам в скандала около СДС, добави той, тъй като според него „това ще доубие всичко детско в десния избирател".
Това, което сами можеха да си го направят, го направиха, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Борисов категорично отказа да говори за евентуални бъдещи министерски постове, излъчени от редиците на ГЕРБ.

Този, когото го чуя да говори да се държи като министър, прави най-сигурното, за да не стане министър, добави той.

За министър-председател, за министри, за депутати в ГЕРБ не се говори, категоричен бе Борисов. Имаме огромна база от кадри, все повече добри хора, с много силни характеристики в професията идват при нас и имаме голям избор, допълни той.

Що се отнася до дискусията за мажоритарните избори столичният кмет заяви, че няма друг освен ГЕРБ, за който те да са така изгодни.

Той уточни, че в момента се спекулира с позицията на партията за провеждането на мажоритарен вот.

Ние не сме против мажоритарните избори, заяви Борисов. Ние сме против тях в момента единствено заради едно единствено нещо - липса на държава, липсва правителство. По-точно, посочи още лидерът на ГЕРБ, правителството, толерира купуването на гласове.

Той добави, че е изразил подкрепата си за мажоритарния вот през президента, но го е попитал как ще гарантира, че те ще бъдат честни и няма да има отново купуване на вота.

В тази връзка Първанов ще инициира кръгла маса по темата, свързана с купуването на гласове, на която ще бъде поканени и ГЕРБ.

Борисов особено емоционално на няколко пъти повтори, че не БСП ще изкара до край мандата си с това правителство, а ДПС. ДПС са мандатоносителите, не БСП, повтори няколко пъти лидерът на ГЕРБ.

Стана ясно също така, че вчера президентът Първанов му е звъннал, за да го информира, че ГЕРБ ще получат цялата документация от проведения Консултативен съвет за национална сигурност.

Сигурен съм, че президентът съзнава, че е грешка, че ГЕРБ не бяха поканени на вчерашния консултативен съвет по национална сигурност, заяви Борисов.
(Припомняме, по Конституция членове на КСНС са премиер, министри и шефове на парламентарни групи, бел.ред.)

Като най-голяма партия ГЕРБ трябваше да бъде поканена, категоричен е Борисов.

Той благодарина Първанов за обаждането и информира, че президентът дава документите от КСНС, тъй като те касаят националната енергийна стратегия, по която трябва да има пълен консенсус между политическите партии.

Той добави обаче, че Консултативния съвет по национална сигурност е закъснял, защото първо е трябвало да се проведе обществено допитване относно енергийната стратегия на България.

Като се чухме с президента Първанов аз му казах, че по начина, по който вървят нещата в България, всички партии ще бъдат принудени да започнат да купуват гласове, заяви още Борисов.

Включително и ГЕРБ, продължи той, включително и всички останали местни структури, които понасят удар след удар и то не защото работят зле, а защото идват едни бабаити с торбите и купуват гласове.

Що се отнася до изборите в Казанлък и изказванията на лидери от БСП, че ГЕРБ е в застой, столичният кмет беше категоричен, че на твърденията на партията трябва да се гледа доста снизходително.

Той припомни, че след изборите за евродепутати БСП първи организираха пресконференция, което по думите после е накарало партията да се чувства срамно и гузно.

Навсякъде, където на местните избори спечелиха БСП се заговори за купуване на гласове, категорично заяви столичният кмет, като изброи градовете Казанлък, Сандански, Перник, Благоевград.