Днес News.bg вече прекрачва в един следващ период. Няма да ознаменуваме това като някакъв си преход, въпреки че говоренето за 30-годишнината от Прехода - 1989 подлива вода да се правят всякакви равносметки.

News.bg разполага обаче с едно достатъчно основание да направи собствена и много лична равносметка - навършваме пълнолетие и според най-разтеглените във времето норми за това - 21 години.

И макар миналата година да отбелязахме юбилея си подобаващо, тази година не можем да я подминем и заради нейната знаковост.

Не, няма да изброяваме като абитуриентите от 1 до 21, нито ще натискаме клаксони, няма да пукаме и шарени балони, а и дори не чакаме поздравления и подаръци.

На рождения ден на нюза-а (както си го наричаме в редакцията) ще работим - точно както сме правили в продължение на 21 години - от първата новина на български език, публикувана в интернет на 10 ноември 1998 г. в 14 часа, та до днес, 10 ноември 2019 г.

От първия текст преди 21 години досега - над 529 500 и този брой нараства и в момента, докато четете тази статистика. И работим, защото така правят зрелите хора, а News.bg вече премина окончателно в пълнолетие (може би истината - че и безвъзвратно, но ние тайничко вярваме във вечната младост без фотошоп).

За 21 години News.bg успя да премине, а и да преодолее, недоверието в новините онлайн, особено когато все още се питахме какво е интернет и има ли той почва у нас.

Радваме се, че 21 години имаме своите верни читатели (и коректори за всичко - от сгрешената буква и запетайка до пропуснат факт или неподходяща снимка).

Днес вече в нюза работи поколение, което не може и да си представи какъв е бил светът преди... интернета. Просто, защото е родено... с мобилен телефон в ръка. Днес това поколение се бори с други неща в журналистиката - не да убеждава, че има такова животно като новини онлайн, а че има новини, които си струва да прочетеш и след заглавието.

Надяваме се, че и сега се справяме, а се опитваме да се справяме добре.

И въпреки че в редакцията искрено се забавляваме на всички обвинения и подозрения - на левите, че сме десни; на десните, че сме леви; на русофилите, че сме русофоби; на русофобите - че сме русофили, и на американо... и всякакви фило-фоби, (да не забравим либералите и консерваторите, че ще се засегнат), можем да ви уверим, вас, нашите читатели, че ще си останем... същите. Единственото, в което ще продължим да се стараем, е да правим по-малко грешки и за всяка една такава допусната се извиняваме - къде от бързане, къде от недоглеждане в желанието да напишем и още една новина, и още един текст, и да ви покажем и разкажем за още и още нещо.

И така, надяваме се, още много години... и нито дума за старост, само за зрялост.

News.bg поздравява всички работили и отдали от времето, мислите и емоциите си за новинарския сайт, благодари за доверието на своите партньори и най-вече благодари на Негово Величество Читателя.

Благодарим, че бяхте и сте с нас през всичките тези 21 години. Продължаваме (и в момента пишем следваща новина)...