Националният защитник на Република България Гиньо Ганев и представителят на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол днес подписаха в институцията на омбудсмана споразумение за защита на детските права.

Меморандумът е валиден до декември 2009 г. и предвижда сътрудничеството между омбудсмана и УНИЦЕФ в областта на ефективната защита правата на всяко дете в страната, както и съвместни усилия за подобряване благосъстоянието на децата в България.        

Съгласно подписаното споразумение страните се ангажират за междуинституционално сътрудничество и координация в областта на правата на децата, стартиране и активно участие в информационни кампании, установяване и разпространение на добри практики за успешни административни решения при прилагането на Закона за закрила на детето.

Mеморандумът предвижда провеждане на съвместни срещи и дискусии по проблемите на правата на децата и закрилата на децата и семействата, участие в обучения, семинари и конференции, организирани от всяка от страните, които спомагат за подобряване на информираността и укрепват капацитета на двете страни по споразумението за прилагане правата на децата и системата за закрила на децата и семействата.

 „Този толкова важен ангажимент - защитата на правата на децата, не бива да лежи на плещите на една или друга институция, а трябва да бъде основен приоритет на всички държавни и граждански структури, но за да се прилага адекватно имаме нужда от широка обществена подкрепа", коментира след подписването омбудсманът Гиньо Ганев.