Как да не станем жертви на трудов или друг вид трафик? Темата коментира в ефира на БНР ръководителят на горещата линия за борба с трафика на хора на Фондация "А21 България", който иска да остане анонимен.

Много често обявите звучат твърде добре, за да са истина. Например заплащането звучи прекомерно високо. Не е много трудно да се уловят фалшиви обяви за работа, но хората в България са толкова отчаяни и имат нужда от доходи, че някак пропускат да видят знаците.

080020100 е номерът, на който може да се обадят, търсещите работа, за да им се помогне да проверят съответна обява. Работим безплатно, хората могат да ни звънят денонощно.

В рамките на три работни дни правим оценка на риска и проучване за лицето за контакт, фирмата или посредническата агенция и мястото за настаняване. Много често се оказва, че такъв адрес не съществува.

Ако лицето има договор, го преглеждаме. Правим всичко възможно и на национално ниво, и в Европа най-често, защото офертите сякаш са най-вече свързани със Западна Европа.

През последната година от осем проверени оферти за работа, седем се оказват рискови и фалшиви. Тези обяви идват най-вече от Фейсбук.

Обява за работа в чужбина може да е в основата на трафик с цел сексексплоатация, напомня ГИТ

Обява за работа в чужбина може да е в основата на трафик с цел сексексплоатация, напомня ГИТ

Те са партньори на кампанията "Не си играй със съдбата им"

"Статистиката на горещата линия от миналата година показва, че в 24% от случаите на трафик на хора всичко е започнало с фалшива обява за работа. Глобалната статистика сочи, че само 1% от жертвите на трафик някога ще бъдат спасени.

Жертви на трафик стават и мъже, и жени, и деца. Мъжете по-трудно си признават, че са уязвими, но, когато става въпрос за трудова експлоатация, те са силно уязвима група."

"Експлоатацията на хора носи висока доходност и реално за тях има нисък риск. Жертвите на трафик са на ръба на оцеляването, те не получават нищо или съвсем малко от това, което изработват.

Живеят в ужасни условия. Много често са жертви на брутално насилие. Те нямат право на елементарни базови потребности и възможност за движение, не могат да си тръгнат, когато поискат. Държат ги с отнемане на документите или са влезли в дълг, който никога няма да бъде изплатен. Случва се хора да седят с години в такава ситуация.

Когато такъв човек успее да се свърже с нас, ние организираме спасяване от тази ситуация, без значение дали е в Българи или в Европа.