През април 2007 г. показателят на "доверие на потребителите" се покачва със 7.8 пункта спрямо януарското си равнище, съобщиха от Националния статистически институт.

При градското население доверието се е увеличило с  9.1 пункта, а при селското - с 5.4 пункта.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а също и очакванията им за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни.

През април се подобрява и общата оценка за бюджета на домакинствата (с 4.2 пункта), като това подобрение е по-силно изразено при селското население.

Като относителен дял намаляват "затъващите в дългове" (с 2.0 пункта) и "свързващите двата края" (с 2.1 пункта) за сметка на тези, които "спестяват малко" (увеличение с 3.7 пункта).

В сравнение с изразените мнения от преди три месеца, априлското наблюдение показва и по-благоприятни оценки за общата икономическа ситуация в страната, както по отношение на настоящото й развитие, така и в перспектива за следващите дванадесет месеца.

Продължава и благоприятната тенденция в очакванията за нивото на безработицата през следващите дванадесет месеца.

Последната анкета на НСИ регистрира също повишени очаквания на потребителите относно спестяванията и намеренията за покупки на предмети с дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца. Подобна е тенденцията при "разходите за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца" и "покупката на кола през следващите две години".

Същевременно анкетираните продължават да смятат, че потребителските цени се покачват, като тази тенденция се забелязва от юли 2006 година. Априлското наблюдение показва изместване в очакванията на потребителите за "инфлацията през следващите дванадесет месеца" от „по-бързо" към „същото" или „по-бавно" темпо на увеличение на цените.