Организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на инициативата "Три морета" и създаването на Национален секретариат, който да изпълнява технически, координационни и комуникационни функции по време на председателството ни.

Това обсъди междуведомствената координационна група, в която участват представители на компетентните български министерства, на първото заседание, което се състоя във видеоконферентен формат.

То бе председателствано от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Захариева изтъкна, че енергетиката и свързаността следва да бъдат сред основните приоритети във фокуса на българското председателство.

България вече обяви, че ще внесе 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на инициативата. Страната ни ще се включи в инициативата с проекти като разширяване на подземното газохранилище в Чирен, възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан" и изграждането на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

"Три морета" е политически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Инициативата вече е изградила стратегическо партньорство с Германия и САЩ.

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Очаква се САЩ да подкрепят фонда с дарение от 1 млрд. долара

Целта на "Три морета" е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.