Осъдителна присъда получи Тайфи Мекльов, отровил четирима мъже в гр. Якоруда, съобщи Апелативна прокуратура- София.

Мекльов е обвинен, че през декември 2015 година в Якоруда е разпространил опасна за здравето спиртна напитка, предназначена за общо ползване. Престъпните действия на Мекльов са довели до смъртта на мъжете.

Припомняме, че Тайфи Мекльов бе задържан по обвинение за производство и търговия с метилов алкохол. Той прекара четири месеца в ареста, като от началото на май мярката му за задържане бе променена на домашен арест.

Обвинителният акт е внесен в съда днес - точно година след трагичната Коледа.

От прокуратурата припомнят, че след консумацията на ракията-убиец още осем души получиха средни телесни повреди, временно опасни за живота. Те имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

В хода на досъдебното производство е установено, че продаваната и подаряваната от Тайфи Мекльов ракия съдържа метилов алкохол (металнол) с концентрация над максимално допустимото. Метиловият алкохол е бил изготвен чрез използване на синтетичен спирт.

Съдът е признал Мекльов за виновен и му е наложил наказание "лишаване от свобода" за срок от пет години при първоначален общ режим на изтърпяване. Той е осъден да заплати на шестнадесет граждански ищци, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление, сумата в общ размер от 1 190 000 лева, ведно със законната лихва върху нея до окончателното й плащане.

Съдът го е оправдал за смъртта на други двама мъже, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в гр. Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.