Нови обвинения за водната криза в Перник за две длъжностни лица. Това са за бившият управител на ВиК -Перник Инж. Иван Витанов, който е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. С обвинение е и временният кмет на Перник от 2019 Севделина Ковачева.

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на "ВиК" ООД гр. Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз.Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Бившият управител на ВиК-Перник пък умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество - на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз."Студена". 

Умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

На управителя на "ВиК" Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз."Студена".

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за 72 часа, в които ще бъде преценено какви мярки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

Припомняме, че инж. Иван Витанов беше отстранен от поста управител на ВиК - Перник още през ноември миналата година, когато започна водната криза в града. Като причина за отстраняването му беше посочено късното уведомяване за проблема с водата, както и липсата на достатъчно информация, което е довело до напрежение сред хората.

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради кризата с водата

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Напопмняме, че заради водната криза в Перник бе арестуван, бившия екоминистър Нено Димов, а в петък на10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Това стана ясно от брифинга на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. С обвинение е и временният кмет на Перник от 2019 -той е обвинен в  длъжностно престъпление. И двамата са задържани  за 72 часа.