Мерките за воден режим в Перник са болезнени, но изключително належащи. Това заяви кметът на града Станислав Владимиров пред БНТ.

Той е категоричен, че проблемът е бил подценен от ръководството на ВиК дружеството, тъй като още от началото на 2019 г. е имало индикации, че годината ще бъде по-суха от обикновено и нивата на язовир "Студена" са били сравнително ниски.

Владимиров обясни, че специфичното на язовир "Студена" е, че той не може да поеме дълги периоди на засушаване, а най-много една такава година.

Нова идея за режима в Перник - пускат водата само нощем

Нова идея за режима в Перник - пускат водата само нощем

Перничани ще стоят на сухо от 8.00 до 20.00 часа

Червените лампи, които са светели от началото на годината, е трябвало да подскажат на ръководството на ВиК, че трябва да се предприемат определени мерки, подчерта градоначалникът и допълни, че от водното дружество не са предприели никакви стъпки за избягване на катастрофата.

Той посочи, че се е чул лично с премиера Бойко Борисов, който е изявил желание да направи бърза стиковка между различните ведомства. Ще бъде извършена вътрешна проверка как е стопанисван язовирът от ВиК. Владимиров изтъкна, че никъде в страната няма друг град с такива мащаби като Перник, който е изправен пред подобна криза. За това според него е виновно основно ръководството на водното дружество, а също регионалното министерство, което е негов принципал.

Аврамова пое ангажимент да съдейства за решаване на кризата с водата в Перник

Аврамова пое ангажимент да съдейства за решаване на кризата с водата в Перник

Тя обсъди с кмета и областния управител мерките за справяне с кризата

"Ако толерираме подобен тип поведение на различни чиновници, ще го приемем като норма, а не трябва. Те трябва да си понесат последствията".

Владимиров посочи, че по официален път е поискал конкретна информация за това какъв режим трябва да бъде изготвен в най-близко бъдеще. Според него предложеният вариант може да е по-безболезнен и запита за кого сегашното предложение е по-удобно - за ВиК или за перничани. Градоначалникът подчерта и че от водното дружество така и не са гарантирали, че след въвеждането на водния режим в определения часови интервал ще има нормално водоподаване до всички абонати, тъй като в момента във високите квартали на града имало "скрит воден режим" и също нямало налягане на водата.

Може да унищожим цели сектори с недобре направен воден режим, притеснен е кметът.

"Аз не бягам от отговорност. Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността накрая ще я нося аз, въпреки че нямам вина", заяви той.

Припомняме, новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график.

На 7 ноември беше обявен водеж режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомптентното управление на ВиК-Перник.

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

На това мнение е новоизбраният кмет Станислав Владимиров