Некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя Перник. Това заяви пред bTV новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров.

"Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега", подчерта Владимиров.

По думите му все още не е ясно какъв ще е водният режим - целодневен или частичен.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни месец в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години.

Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в язовир "Студена" на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

Опасност от воден режим грози Перник

Опасност от воден режим грози Перник

Заради драстично спадналия обем на язовир "Студена"

Новият кмет на Перник коментира и проблемът със замърсяването на язовир Пчелина, което отдаде на "един ВЕЦ, който е превърнал язовира в утайник".

"Обещал съм бързи стъпки за спиране на замърсяването на река Струма и няма да направя компромис", заяви Владимиров.

Категоричен е още, че няма да направи компромис и с чистотата на въздуха на Перник и няма да позволи в ТЕЦ "Република" да се използва друго гориво, освен въглища.

По отношение на горенето на биомаса в топлоцентралата, Владимиров смята, че скандинавските страни са доказали нейната стойност като гориво, но на цената на големи екологични инвестиции, които компаниите тук не са готови да извършат.

Ремонтът на пречиствателната станция в Перник приключва до края на годината

Ремонтът на пречиствателната станция в Перник приключва до края на годината

Това съобщи директорът на местнот дружество ВиК Иван Витанов

Новият кмет на Перник е категоричен, че една от първите му крачки ще бъде ревизията на предходното управление, за да знае на каква основа стъпва.

Едно от нещата, които ще бъдат оповестени, е какво е станало с тролейбусната мрежа в Перник и къде са средствата от нарязването ѝ.

Стопанското развитие на града ще е основа за неговия просперитет, категоричен е Владимиров, който даде пример с общини като Божурище и Елин Пелин и припомни времето, когато софиянци са идвали да работят в Перник.

Една от трудностите, която вижда за своето управление, е силно фрагментирания общински съвет, където са застъпени бизнес интереси, но се надява, че ще успее да намери общ език със съветниците, които "са поели този път в полза на перничани".

Половин Перник отново е без вода

Половин Перник отново е без вода

Заради неотложни ремонти