В Перник се състоя спешна среща заради предложения воден режим в града, съобщава bTV.

Припомняме, вчера новият кмет Станислав Владимиров обяви, че ще върне за преразглеждане предложения от ВиК график.

На днешната среща с управителя на водното дружество беше обсъдено какво е довело до ситуацията и имало ли е начин да се вземат превантивни мерки. Изводът от проведените разговори е, че няма друг вариант за справяне със ситуацията с водата освен въвеждането на воден режим в Перник.

Кметът на Перник връща за преразглеждане водния режим

Кметът на Перник връща за преразглеждане водния режим

Според него предложението било необосновано и много драстично

Все още обаче не е ясно дали режимът ще влезе в сила от 18 ноември, както беше обявено предварително. Според предварително обявения план за режима перничани трябваше да имат вода от 16.00 до 22.00 часа. В момента има ново предложение водата да се пуска от 20.00 часа вечерта до 8.00 часа сутринта на следващия ден. Предстои обаче да бъдат направени разчети, от които да стане ясно дали има капацитет за това.

Обсъждат се и различни варианти за директно водоснабдяване - директно от пречиствателната станция. Освен това се търси помощ от аварийни екипи от цялата страна, за да подпомогнат ВиК-Перник, което не може да се справи само със ситуацията.

По думи на кмета премиерът е разпоредил на министрите да има добър синхрон с местната администрация за необходимите стъпки, които трябва да се предприемат.

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

На това мнение е новоизбраният кмет Станислав Владимиров

Управителят на ВиК-Перник Иван Витанов посочи, че един от вариантите за извънредно водоснабдяване е от язовир "Долна Диканя" към язовир "Студена", а вторият е да се увеличи водата от Владайския канал, за да постъпи повече количество вода в язовир "Студена".

Тепърва ще се уточнява от кога и по какъв график ще влезе в сила водният режим, но според специалистите това трябва да се случи възможно най-скоро.

Обявиха воден режим в цяла Пернишка област

Обявиха воден режим в цяла Пернишка област

Заради критичен минимум на водата в язовир "Студена"