Обявиха воден режим в цяла Пернишка област, съобщи Нова телевизия.

Решението ще засегне около 122 хиляди души, които живеят в областта. Причината за тази извънредна мярка, която се взема за първи път от 1993 г. насам, е намаленото количество вода в язовир "Студена".

Скоро решение може да няма, освен ако не завали, категорични са шефовете на ВиК-Перник. Очаква се водата да бъде пускана за няколко часа през деня, когато режимът влезе в сила. Неофициален режим обаче в областта има през цялото лято, когато водата доста често бива спирана.

В момента нивото на водата в единствения питеен източник на вода за Перник е критично ниско. Налични са 5 млн. куб.м при капацитет от 25 млн. куб.м. Според шефа на ВиК-Перник причината е продължителната суша.

По думите на новоизбрания кмет на Станислав Владимиров се е стигнало до там, че нивото на язовира е паднало до критичния минимум, тъй като не са били предприети мерки. Като причина била посочена предизборната кампания.

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

Некомпетентно управление на ВиК -причината за водния режим в Перник

На това мнение е новоизбраният кмет Станислав Владимиров

"Конкретна отговорност трябва да се търси от шефа на ВиК и от областния управител. Това са хората, които трябваше да следят случващото се от месеци наред", категоричен е Владимиров.

Перничани са принудени да пълнят съдове с вода, за да се справят с проблема.

За рисковете от безводие се знае отдавна. Според последния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране загубите на вода в региона заради стара инфраструктура и спукани тръби е 75% загуба на питейна вода. За безводието се сигнализира в Атласа на водния риск, представен от световния ресурсен институт, като по скалата от 0 до 5 рискът от засушаване в региона е над 4,5.

Опасност от воден режим грози Перник

Опасност от воден режим грози Перник

Заради драстично спадналия обем на язовир "Студена"