Да се отделят повече средства за общинските администрации, най-бедните общини и общинските пътища в Бюджет 2017. За това настоява Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Членовете на Управителния съвет на НСОРБ ще мотивират и защитят позицията на Сдружението в постоянните комисии на Народното събрание.

От Сдружението заявяват, че три оси са основополагащи за функционалността на общините.

Според тях основното, върху което трябва да се акцентира в Бюджет 2017, е необходимостта от увеличаване на средствата за общинските администрации.
За да се предоставят повече и по-качествени услуги на гражданите и бизнеса, общинската администрация трябва подобрява непрекъснато своя капацитет и професионална подготовка.

Освен това в момента се наблюдава не само изоставане в това, но и "изтичане" на опитните и квалифицирани специалисти, тъй като заплатите в общините не са променяни от 2010 година. Подготвени и добре обучени кадри са привличани от бизнеса с по-високи заплати и бонуси, жилища, покриване на разходите за гориво, осигуряване на собствен транспорт др.

Ето защо общините не могат да задържат качествени експерти или да привлекат висококвалифицирани кадри за позициите на главен архитект, главен инженер, данъчни експерти и др.
Предложението на НСОРБ към бюджета е за увеличаване на това перо с 6 млн. лева, с което да се постигне средно месечно възнаграждение от 490 лв. на зает в общинска администрация при минимална работна заплата за страната от 460 лв.

Другото предложение на Сдружението е за изравнителната субсидия за най-бедните общини, която има за цел да уеднакви минималното равнище на местните услуги. Според разчетите на Сдружението изравнителната субсидия трябва да се увеличи с 5,2 млн. лв. От тях 1,9 млн. лв. да бъдат насочени само към най-бедните общини, които са 74 в страната.

Държавата като гарант на общността трябва да бъде компенсиращ фактор на дефицита за най-бедните общини в България. Подобни политики са израз на икономическа стабилност в държавата. Необходимостта от финансов стабилитет за най-бедните общини залага дългосрочна обща солидарност, която балансира разликите между най-бедните и най-богатите общини.

Третото настояване на Националното сдружение на общините е за целева субсидия за капиталови разходи по-голяма с 10 млн. лева. Тези средства трябва да бъдат насочени към частично подобряване на общинската пътна мрежа.
Състоянието и поддръжката на общинската пътна мрежа са решаващи за осигуряване достъпа на гражданите до здравни, социални,образователни и други важни услуги.