Над 1500 деца от домове вече са в друга среда. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дискусия за процеса на деинституционализация на децата от домовете.

Тези деца са в приемни семейства. За 4 години домовете у нас от 140 са редуцирани на 100. От 8000 деца в домовете сега в тях има 4000 деца. Можем да отчетем положителна тенденция, една добра основа, добави Цветанов.

Облекчена е процедурата за осиновяване на деца в домове без родители, в резултат, на което от 800 осиновявания годишно, сега се осиновяват по 1200 деца на година. Още 24 дома за деца с увреждания тази година ще бъдат закрити, стана ясно от изказването на заместник-председателя на ГЕРБ. 1900 работни места пък са осигурени за интеграцията на децата.

Цветанов си спомни филма за децата в дома в Могилино. Това беше тежък удар срещу държавата, смята заместник-председателят на ГЕРБ и обясни, че държавата по онова време била загърбила социализацията и интеграцията на децата с увреждания в домовете.

Цветан Цветанов обеща партията му да помага и на сегашните управляващи в мерките за деинституционализация на децата, за да им се гарантира по-добра перспектива.

Бившият председател на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов е доволен от постигнатите резултати. Преди години, както Каменов сподели, се отвращавал от това, което виждал в институциите. Сега е горд от постигнатите резултати. Всички действия по деинституционализацията започнаха през 2010 г., подчерта той, като тя вече се превърнала в реформа.

Според бившия председател на ДАЗД в обществото се променило и разбирането на хората към децата в институциите. Техният свят не е само между металните решетки на техните креватчета, а много повече, коментира Калин Каменов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова на свой ред коментира, че предстоят редица дискусии по темата. "Това са политики, които не са мандатни" изтъкна тя.

Според нея този сектор е „невидим" за обществото и медиите, когато има успехи, а е „видим", когато има проблеми. СО работи много последователно в посока деинституционализация и изобщо в посока грижата за децата и хората в риск. Няма нищо по-важно от работата по това децата да не бъдат изоставяни, смята кметът на столицата.

Започнахме поетапно закриване на домовете от старт тип на територията на общината, информира Фандъкова. За момента са закрити 3 такива дома. Предстои тази година да бъде закрит домът за деца с увреждания „Дъга", където има 35 деца, а догодина ще бъде закрит и дом „Асен Златаров", където живеят 60 деца.

Йорданка Фандъкова каза още, че има много работа в сферата и благодари на всички, ангажирани с темата за „тяхната невидима нископлатена работа".

„Когато говорим за деинституционализацията трябва да знаем, че това е реформа при това мащабна. Това е успешна реформа". Това коментира и народният представител и водач на листата на ГЕРБ за евровота Томислав Дончев.

Деинституционализацията не беше лесна реформа. Имало съпротива в персонала на тези домове. Обществото също не било готово за този процес. Самата деинституционализация е много по-сложно упражнение, отколкото много хора си мислят, изтъкна Дончев.

В процеса са ангажирани освен МЗ, МОН, МРРБ, МЗХ и редица държавни агенции. Институциите и хората като цяло се справиха с това тежко предизвикателство, смята той. Томислав Дончев „разби" и един мит - че деинституционализацията е скъпа. Институционалната грижа е 6 пъти по-скъпа, спрямо предоставянето на социални услуги на уязвими семейства, заяви той.

През 2009 г. средно около 3000 деца са постъпвали в домовете. Тези тревожни данни представи Валентина Симеонова, заместник социален министър в кабинета на Бойко Борисов.

В 81 общини е започнало изграждането на 149 центрове за настаняване от семеен тип, 36 защитени жилища, дневен център за деца с увреждания, 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция, стана ясно от отчета й.

Само за 3 години на предишното управление с 3000 е намален броят на децата в институции. Успяхме да преодолеем още един мит, че приемната грижа не се приема добре в България и не е част от народопсихологията ни, отчете Симеонова.  В Монтана, Перник и Търговище няма настаняване на деца в домове.