От Българското кемпер общество настояват за оттегляне на проектонаредбата за къмпингите и разписване на Национална стратегия за къмпиране.

Те са изпратили становище до президента Румен Радев, министър-председателя Стефан Янев, както и до 7 министерства - на регионалното развитие и благоустройство, на земеделието, храните и горите, на околната среда и водите, на туризма, на икономиката, на здравеопазването и на културата. В него настояват освен наредбата да бъде оттеглена, да се създаде регулация чрез Национална стратегия за къмпиране в полза на държавния и обществен интерес.

Припомняме, на 21 юни бе забранено дивото къмпингуване.

Забраняват дивото къмпингуване, а къмпинги няма

Забраняват дивото къмпингуване, а къмпинги няма

Могат да се въведат такси, билети, общината трябва да получава приходи

Налагането на подобни рестриктивни наредби, би нанесло непоправими щети на държавата ни. Реално погледнато освен отрицателните мнения на няколко кметове на общини по Черноморието, няма никаква доказана, фактически и научно обосновка за въвеждането на подобен вид рестриктивно регулиране на този сектор от туризма. Още повече, че при доказана липса на развита структура от къмпинги за задоволяване на нуждите на хилядите хора практикуващи този вид туризъм, това ще бъде дискриминация към тези хора, които за равноправни граждани на Република България, считат те.

Те отправят призив към отговорните институции, за отварянето на една нова страница в развитието на България, за преразглеждане на приоритетите в туризма и изготвяне на глобална къмпинг стратегия, с която да придадем на страната ни облик на приветлива, екологично ориентирана и приятелски настроена страна.