Като сблъсък на интересите на два авторитарни режима определи отношенията между Русия и Турция бившият представител на България в НАТО и бивш военен министър Бойко Ноев. "Нивото на полемика между Русия и Турция в един момент ще спадне", прогнозира Ноев пред БНР.

Той обяви, че на тазседмичната среща на посланиците от НАТО са били отправени сериозни критики към Турция въпреки огласената обща декларация, че Алиансът застава зад страната.

"Не е вярно, че НАТО седи зад Турция. Декларацията, която беше изчетена от генералния секретар преди няколко дни, е стандартна декларация. В нея се заявява, че съюзът седи зад своя член, но НАТО никак не е доволна от това, което Турция прави на своя глава в Сирия. САЩ и Франция остро искат от Туриця да затворят своите граници за тези безобразия, които се случват", каза Ноев.

Според него, Турция надценява възможностите си в ситуацията около Сирия. "Това, което виждаме от турска страна са регионални и геополитически амбиции, които не са подплатени от възможности".

"Турция отиде далеч отвъд своите възможности, опитвайки се да се състезава с велика ядрена сила като Русия и получи съответния шамар", сямата Ноев.

"Нещата стават много лични. Когато двама лидери с перспектива още много време да седят на върха на своите държави, се сблъскат по този начин, много трудно нещата се връщат към нормалност. Аз очаквам този конфликт да продължи още доста време и доверието между двамата лидери да не бъде възстановено на ниво, което имаха преди".

Според Бойко Ноев в обозримото бъдеще Турция няма никакъв шанс да стане член на ЕС и това, което се случва в Сирия играе лоша роля.

Ноев заяви, че без победа на земята „Ислямска държава“ няма да бъде победена и изгонена.

Все повече се говори за това, че трябва да се работи със сирийската армия, с кюрдските отряди, които са най-сериозната сила и които нямат никакъв проблем да победят всякакви ислямски и други разбойници.

Относно намесването на България в конфликта, Ноев бе категоричен, че не трябва да се допуска дори теоретично възможността страната ни да участва в наземни операции, тъй като държавата не е подготвена.

Относно действията на "Ислямска държава" политологът проф. Георги Карасимеонов обяви, че тя използва религиозността като маска.

"Имаме работа с едно ново глобално световно движение, което се прикрива зад една религиозна маска, но всъщност е това едно идеологическо политическо идейно движение, в което участват най-различни социални групи, заяви политологът проф. Георги Карасимеонов.

"Битката ще се води по много фронтове в много страни. Очакванията, че само военна победа в района на Близкия изток, дори стесняването на позициите на "Ислямска държава" ще реши въпроса, не е така. Нещата са излезли до голяма степен извън границите на тази „Ислямска държава“, смята проф. Карасимеонов.

Според политолога геополитиката победи бизнеса, защото геополитическите интереси са се оказали по-силни.

Тези геополитически интереси, които датират от столетия, отново излязоха на преден план, стоят зад последните действия и на двата режима, но аз също бях изненадан от тази смелост, която прояви Турция да се изправи по такъв опасен радикален начин срещу Русия.