Печатницата се намира на територията на висше учебно заведение в София, но на брифинга на прокуратурата и ГДБОП не пожелаха да посочат кое е то.

Мъж и жена са задържани за 72 часа след разкрито производство на фалшиви пари.

Работата по разкриване на престъпната дейност е започнала преди няколко месеца, а през изминалата нощ са били претърсени три адреса на територията на София.

На адресите били открити неистински 4 млн. щатски долара и 3 600 000 еврo. От печатната машина са иззети фотоплатки, които са с изображения на акцизни бандероли, евра, свидетелство за регистрация на МПС и др.

Престъпната дейност било осигурявана от човек, който работил като печатар на трудов договор. Парите били изготвяни след работно време, включително събота и неделя, а двамата престъпници получавали 10% от отпечатаните пари.

Жената също се е занимавала с печатарска дейност, прокуратурата събира информация дали със задържания са в съжителство. Те са на 48 и 54 години. Двамата задържани нямат криминални прояви, не са осъждани, но прокуратурата има данни, че били част от по-сериозна схема с трафик на конкретните неистински пари към Украйна и Западна Европа.

Около 7-8 души работят като печатари във въпросния ВУЗ.

В печатницата са били изготвяни още легални здравни книжки, различни опаковки, рекламни материали и други документи. Не всеки печатар би могъл да работи на такава машина, посочи шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Разпитани са и свидетели, които дават достатъчно информация, обяснения, за да се предположи, че на територията на висшето учебно заведение е извършвана такава дейност, обясни административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова на брифинг пред журналисти.