ВМРО призовава Българската православна църква (БПЦ) и българското правителство да влязат във функциите си и да предотвратят фактическото завземане на българската църква „Св. Георги“ в Одрин, съобщиха от ВМРО.

Повод за това изявление, е факта, че Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език. В службата преди дни българският свещеник е игнориран, а четирима гръцки свещеници идват заедно с автобуси с гръцки богомолци.

В другата църква в града, „Св. Св. Константин и Елена“, има паметник на българския екзарх Антим I. Именно искането на Вселенската патриаршия за премахване на този паметник стана и един от поводите за скандалното поведение на патриарх Вартоломей при посещението му преди седмици в София.

Според ВМРО, превземането на църкви с докарани хора е практика от преди век. "Ако Вартоломей наистина иска да изиграе помирителната роля между църквите, това е последното, което трябва да прави. ВМРО напомня на Негово светейшество, че църковните борби минаха и свършиха. Схизмата върхуБългарската православна църква е отдавна вдигната, а сега е ред тази църква да бъде тачена наравно с останалите", напомнят воеводите.

След като т.нар. Вселенски патриарх превзема църковни сгради, няма какво да се учудваме, че едни други хора, малко по-югоизточно, направо събарят църквите. И в двата случая става дума за фундаментализъм – не толкова религиозен, колкото политически.

Припомняме, при посещението си в София вселенският патриарх Вартоломей по време на официалната церемония за неговото награждаване в президентството заяви желанието си страната ни да върне икони и светини, които са принадлежали на черквите в територия, която сега е гръцка. След неговото изказване премиерът Бойко Борисов отказа планираната среща, а мнозина потомци на гърци, бягали от Тракия си спомниха как новата гръцка власт е заличавала стенописите в храмовете, за да не се личат българските надписи. Заличавани са и надписите върху надгробните камъни, припомнят си правнуци.